Doelgroep

Je bent werkzaam in een organisatie waarbij je met de zorg voor mensen te maken hebt, zoals een zorgorganisatie voor ouderen of gehandicapten, een ziekenhuis, een hospice, de thuiszorg, een uitvaartorganisatie, een crematorium of een vergelijkbare instelling.
Je hebt daarbij in je werk veel te maken met de dood van cliënten. Je begeleidt en/of verzorgt de cliënt en zijn/haar familie daarbij tot de dood van de cliënt en/of je begeleidt nabestaanden na de dood van de cliënt.
Je vind het vaak mooi, maar soms ook wel “spannend” om dit werk te doen. Het gaat hierbij tenslotte om de “echte” thema’s in het leven en over de dood wordt niet altijd openlijk gesproken.
Soms vind je het lastig om alle indrukken die je opdoet in je eentje te verwerken. Natuurlijk praat je soms wel met collega’s, maar toch mis je iets.

Herken je dit? Dan is deze training iets voor jou en jouw afdeling en/of collega’s. 

Resultaat

Aan het eind van de training Omgaan met de Dood:

> Heb je meer inzicht in het thema “dood”
> Weet je nog beter hoe je met het thema “de dood” kunt omgaan en hoe je dit in je werk kan inzetten
> Ben je minder onzeker in je werk als het om dit thema gaat en je kunt beter aangeven wat je wilt
> Kun je cliënten en hun verwanten nog beter begeleiden in het proces naar de dood toe of erna
> Heb je ervaren wat jouw competenties (kennis en vaardigheden) over omgaan met de dood zijn en waar je nog kunt verbeteren
> Functioneer je binnen het team gemakkelijker, omdat het thema “de dood” vaker bespreekbaar is.

De training

In deze eendaagse of tweedaagse training sta jij centraal.

Door middel van veel praktische oefeningen kom je er nog meer achter hoe jij tegen het thema “de dood” aankijkt. Je zult ervaren dat jouw medecursisten vaak tegen dezelfde vragen aanlopen als jij. Thema's die hierbij onder andere aan bod kunnen komen zijn:
> Levensbeschouwing en de dood
> Sterven, stervensbegeleiding, zelfdoding en euthanasie
> De uitvaart en wat er allemaal moet worden geregeld
> Rouw en rouwbegeleiding
> Kinderen en de dood

Ook kom je erachter wat jouw eigen privé “verlieskalender” is en wat dit voor een invloed heeft op jouw werk en jouw leven.
In de werkmap vind je veel stof tot overdenking.

We werken in kleine groepen, waarbij het onderlinge vertrouwen en respect heel belangrijk zijn. In de training is naast jouw individuele proces het groepsproces heel belangrijk. Je leert van elkaar en de inzichten van de ander kunnen jou ook weer verder helpen.
Aan het eind van de training en tussentijds kun je in een individueel gesprek met je trainer jouw proces nog meer uitdiepen.

 

 

Meer Weten?

Heeft u vragen of opmerkingen over de
training Omgaan met de Dood?
Neem contact op.